Миш-маш
10 тънкости за киселото зеле
Публикувана
преди 8 месецана
От
Ива Оприкова
Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи е дошло времето за приготвяне на кисело зеле.
Киселото зеле е класическа българска зимнина, както туршията и киселите краставички.
През почивните дни едно от най-оживените места в морската столица е зеленчуковата борса. Един от основните зеленчуци, който се пазарува, е именно зелето.
Почти няма дом, в който да не се прави голямо количество от продукта в добре познатите на всички бидони, които също са в изобилие от най-различни размери в зависимост от предпочитанията.
Селската зимнина е нищо без присъствието на киселото зеле. Освен консумацията му в суров вид, с киселото зеле се приготвят много от традиционните зимни български ястия. Заедно с киселото зеле се приготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо рецепти с кисело зеле се срещат и в немската кухня.
Изпитана рецепта:
Зелките се почистват от горните листа.
Кочана се срязва напречно на кръст.
Главите зеле се подреждат в бидона (кацата). Сега тук да вметна, че някои зелки се срязват на две половинки, за да може да събере повече количество бидона. Каците са огромни и там това не се налага.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на вкус, но нашата е на 1л. вода – 30 гр. едра морска сол. Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето, изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.
На 100 л. бидон прибавяме и 7-8 парчета хрян, колкото показалец.
Затваряме плътно с капака и…….. отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Чудна салата за бобец, печено месо, или с ракия е нарязано, поръсено с червен пипер и олио ( е, някой със зехтин си ръси).
Не хваща бялата пелена отгоре, не се точи лигави чорбата – гарантирано до месец май.
През февруари или март последните зелки от бидона прибираме във фризера. Отделям горните листа, сгъвам; сърцевината нарязвам за готвене. Когато са повече зелките, това упражнение приключва със стерилизиране на бурканите – добре натъпкани, да излиза зелевия сок; заваряване за капачката – 5 до 10 мин. е достатъчно.
Ето сега и няколко тънкости:
- За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
- Ако искате киселото зеле да придобие по-интересен цвят, може да добавите червени цвекло или червено зеле.
- За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
- Ако ви е трудно да подредите плътно зелето и то започва да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
- Също за аромат в началото може да добавите по избор ябълка, дюля, лимон, лук.
Важно е да знаете, че за да се запазят полезните му качества, киселото зеле не трябва да се мие, за да не се отмият голяма част от полезните вещества, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не трябва да бъде повече от 20-25 минути.
Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, поради ниската си калоричност, освен това то е и много полезно, заради съдържанието на витамини A, B, C, K, както и богатството на микроелементи и минерали. Също така морската сол, която се използва, има много положителни действия върху организма. Саламурата, която се получава заедно с него, е много добър приятел след тежка нощ – те я естествено и много ефикасно лекарство срещу махмурлук. Но саламурата има нищожни лечебни качества в сравнение със самото зеле. Подходящо е при възпаление на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, предпазва от рак.
Единственият недостатък е високата му соленост, за това хора, които имат склонност или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, трябва да го консумират умерено.
Ето и кои са основните ползи на киселото зеле:
1. Повишава и укрепва имунитета
В киселото зеле се съдържа високо количество аскорбинова киселина, витамини С, Р, В1, В2, В6, К. В добавка също каротин, ценни минерали, желязо, йод, магнезий, цинк и тартронова киселина, които го правят изключително полезно. Комбинацията от съставки укрепват имунната система и защитават организма през зимата
2. Спомага на храносмилането
Още в древността хората са лекували стомашни проблеми с ядене на зеле. То лекува диарии, запек, вътрешни паразити (глисти), хемороиди, възпаления на червата и стомаха като влияе благоприятно на чревните бактерии и подобрява чревната флора. Киселото зеле е естествен пробиотик.
3. Подобрява работата на нервната система
Зелето успокоява нервната система и намалява активността на щитовидната жлеза. Това го прави изключително ефикасно средство против безсъние. Древните гърци препоръчвали пиенето на зелев сок като метод за по-бързо и спокойно заспиване.
4. Помага за регулиране на теглото
Киселото зеле е нискокалорично, съдържа голямо количество витамини и същевременно засища. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.
5. Профилактика против рак
Киселото зеле помага на чревните ензими да не превръщат преканцерогените в канцерогени. Това се случва като млечната киселина в него активира имунната защита. Някои изследвания препоръчват зелевия сок като алтернативен метод за предпазване от рак на гърдата. Учените все още изучават действието му в опити да се открие лек против рак.
art-twig.bg

Може да ви хареса!
Търсене

Петър плет плете…Петровден е! Започва истинското лято

Пълен месечен хороскоп за месец юли 2022 година

Мисъл на деня: 28.06.2022

Авада Кедавра Империо Круциатус! Хари Потър на 25 години

Пълен седмичен хороскоп 27 юни 2022 – 3 юли 2022

Денят на тишината, Мехер Баба и…Don’t worry, be happy (Видео)

Новият хит: „И“ – Орлин Горанов (Видео)

Ликьор на щастието: архипелагът Фиджи (Видео)

Вечната Лили на 82: Аз съм на толкова години..на колкото съм (Видео)

Базиликата „Свети Петър“ в Рим – дом на Бога, събрал безценни реликви (Видео)
Календар
П | В | С | Ч | П | С | Н |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |