Миш-маш
Световен ден на динята: Сорбе – лимонада
Публикувана
преди 9 месецана
От
Ива Оприкова
На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Сезонът на дините е в разгара си и … признайте си, колкото и да обичате този плод, в един момент ви идва леко „в повече“ и се чудите как да изненадате себе си и близките си.
Колкото и да не ви се вярва, дините в Любимец узряха и сега е моментът да експериментирате с този така сочен и толкова летен плод. Всички сме чували как се дълбае през дупка, пълни с мастика и всякакви други неща, но нашето предложение е просто и лесно, освен всичко е и леко необичайно.
Вярно, отнема малко повече време, но резултатът определено си заслужава.
Необходими продукти:
1 средно голяма диня (около 6 кг)
500 гр бяла захар
500 мл вода
връзка босилек
сока на 4 лимона
Най-напред се заемете със сиропа. Сложете в малка тенджерка водата и захарта и стоплете на котлона, колкото да се разтопи захарта. Няма нужда да завира. Отстранете от котлона и пуснете вътре босилека, разбъркайте леко и забравете за сиропа за около 2 часа. Докато изстива, ароматът на босилека ще премине в течността и ще получите много интересен захарен сироп.
Докато магията става, нарежете и почистете динята от семките. Наситнете я на кубчета, квадратчета, изрезки – както ви харесва. Сложете в голяма тава и приберете във фризера за около 2 часа.
Извадете босилека от сиропа и добавете вътре лимоновия сок. Разбъркайте и е готов.
Извадете динята от хладилника и пасирайте много добре. Трябва да стане на гъст сироп, почти като нектар. Добавете сироп (на вкус, не слагайте цялото количество) и сервирайте с по резен лимон в чашата. Останалия сироп ползвайте за следващата диня, защото сме сигурни, че няма да приготвите тази напитка само веднъж.
Опитайте и тази рецепта:
Нарежете динята на парченца и я замразете.
Пасирайте в блендер. По желание добавете мента или естрагон.
Изсипете в някаква форма и отново замразете.
Освежаващото сорбе е готово!
art-twig.bg

Търсене

На връх Трифон Зарезан: Вдъхновяващи мисли за виното

Кой е Свети Валентин и защо е светец на влюбените?

Боб Марли на 80: За да не губиш, трябва да цениш?

Притча за мръсното пране

Мисъл на деня: 29 януари 2025 година

Мария – име за царици! Вечните песни за Мария (Видео)

Фил Колинс на 73: Барабанистът с най-нежния глас (Видео)

От „Закуска на тревата“ до „Олимпия“, изящните революции на Едуард Мане (Видео)

Светецът на Барселона – Антони Гауди (Видео)

Ирландската звезда на световната музика Ения на 62 (Видео)
Календар
П | В | С | Ч | П | С | Н |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |