Connect with us

Лайфстайл

Въоръжете се с носни кърпички: Музей на разбитите сърца в Загреб

Публикувана

на

Може ли играчка зайче да бъде в основата на цял музей, при това първия частен …в хърватската столица Загреб? Да, в музея на рабитите сърца се показват предметите, с които преживявамер разделите. Разгледайте спомени, които обикновено остават след края на една връзка в необикновения музей на Загреб. Иновативната изложба, обиколила света и в край на сметка останала тук ( има вече и втора такава в Холивуд). Експонатите могат да те ударят точно в емоциите, от запис, който е пускан по време на юношеска раздяла пред 40 години до зашеметяващ пистолет, който никога не е бил използван.

Ютия, с която е бил изгладен сватбен костюм. Огледало за задно виждане, счупено в изблик на ревност. Протеза на долната част на крак…

В началото е трудно да откриеш каквато и да е връзка между демонстрираните обекти в един от новите музеи в Хърватия. Общото между експонатите в Музея на разбитите връзки е, че всеки от тях разказва историята на изгубената любов.

Тези материални останки от провалени връзки понякога са банални, понякога странни, нерядко забавни, тъжни, или дори ексцентрични.

За здравината на връзките

Протезата е изложена на бяла стойка, осветена по подходящ начин. Тя е принадлежала на инвалид от войната в Хърватска, който е имал връзка със социална работничка. „Протезата издържа по-дълго от нашата любов. Тя беше направена от по-здрав материал“, гласи надписът под нея.

Сред останалите експонати присъства инструмент, с който някой е насякъл мебелите на бившата си приятелка. Или червена перука от Ню Йорк и колан за жартиери от Сараево. „Никога не го сложих. Връзката ни можеше да трае повече, ако го бях сторила“, тъжи дарителката.

Идеолози с разбити сърца

Идеята за музея се ражда преди пет години, когато художниците Олинка Вищица и Дражан Грубишич, които се разделят след четири години връзка, обсъждат как да запазят наследството на една разрушена любов. „Вдъхновени от нашата собствена ситуация, ние обсъдихме идеята, че всичко, което някога е било прекрасно, но се е променило после, не би трябвало да бъде разрушавано, а запазено – по някакъв начин“, казва Вищица. „Така че през 2006 година стартирахме проекта, наречен Музей на разбитите връзки, в който хората биха могли по някакъв начин да запазят чувствата си…“ Като ги изложат на показ.

Пречистващо изживяване

Концепцията на авторите на идеята е, че хората преживяват и един вид пречистване, когато се избавят от тежестта на провалената връзка, дарявайки предмети, свързани с личната им история.

Въпреки че някои може да се откажат от разкриването на подобни лични подробности, Грубишич смята, че основният мотив на дарителите, които остават анонимни, е символично да затворят страница от своя живот.

„Всички основни събития в нашия живот, като сватби и погребения, са придружени от някакъв вид ритуал, като само разделите са лишени от такъв. Музеят по някакъв начин осигурява своеобразен ритуал. Даряването на обект в музея променя неговия контекст – и той се превръща в нещо друго“, разказва 41-годишният творец.

История на разбитите сърца

Експонатите са изложени в зали с теми като „Гняв и омраза“ и „Капризи на желанието“. Всеки от тях е придружен от надпис, описващ времетраенето на връзката, произхода на участниците в нея и обяснение от дарителя.

Някои от експонатите включват такива съкровени неща като например молитвите, които филипинско момиче е изричало за своя годеник, след като той е пострадал смъртоносно в автомобилна катастрофа. Или пък любовно писмо, писано от 13-годишно момче, избягало от босненската столица Сараево в началото на войната през 90-те години.

Дарителите са основно жени, твърдят Вищица и Грубишич, с изключение на Турция, където повечето експонати за тяхна изненада идват от мъже.

„Това е отлична идея. Харесва ми, тъй като поставя в акцент човешките истории, под формата на художествена изложба. Истински истории, които се превръщкат в изкуство“, коментира 31-годишният посетител Домагой Блажевич, докато разглежда музея.

„Изложбата е едновременно забавна и поетична – а донякъде мога да почувствам в нея и нотки на болка“, допълва певицата Иванка Мазуркевич.

Концепцията е на Олинка Вищица и Дражен Грубишич, които откриват най-творческия начин да изразят края на емоционалната връзка. За целта курират изложба от вещи, принадлежали на вече разделени двойки – от трогателно-романтични писма, през любовни подаръци, плюшени мечета и булчинска рокля до брадва и други интересни предмети с изтекъл срок на сантиментална стойност. Всеки дарен на музея обект притежава описание от своя бивш (на квадрат) собственик и е датиран с продължителността на връзката.

Часовникът от 1987 г. например върви със следната история: „Подарък от С.К. Тя обичаше антики. Имаше значение, че е стар и не работи. Това всъщност е и причината вече да не сме заедно.“ След няколко години пътувания експозицията става постоянна, прераства в музей и сега може да бъде видяна в Загреб. Съществува и виртуална колекция със снимки, sms-и и сладникави електронни писма.

Съществува и виртуална колекция със снимки, sms-и и сладникави електронни писма,.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031